Hírek!

 6.   Támogatás az új kötelezetti körnek az online pénztárgép beszerzéséhez

50.000 Ft-os kedvezmény az új kötelezetti körnek!


Ami nagyon fontos, hogy a támogatás csak az új engedélyes gépek után vehető igénybe és az a kör aki hordozható gépre kötelezett (pl: taxi szolgáltatás)
2017.01.01-től kizárólag GPS egységet tartalmazó pénztárgéppel tehet eleget a nyugtaadási kötelezettségének.

Azokat sem rekesztette ki a támogatási rendelet akik, kötelezettként, már megvették a pénztárgépüket, mert ők egyedileg igényelhetik a támogatást.

A rendelet teljes terjedelmében az alábbi linken keresztül olvasható.


39_2016 NGM rendelet (XI.15)    2016.11.17.
Cikk nyomtatása

 5.   Mégsem lesz pénztárgép használatra kötelezettek körének kiterjesztése?

Ez már szinte vicc: lesz a fodrásznak online pénztárgépe, nem lesz a fodrásznak online pénztárgépe. Itt a piros, hol a piros! -A már szinte bohózatba illő: igen, nem, holnap, még nem, talán, igen, nem ... sorozatba egy újabb elem kapcsolódik:

"Nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra" - mondta Lázár János a mai kormányinfón. A miértre - hiszen eddig nagyon nyomós érveket próbáltak felhozni mellette - a választ viszonylag tömören megfogalmazta a Miniszterelnökség vezetője:

"Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte"

Ebből leginkább az olvasható ki, hogy nem lesz. Vagy mégis?

"
Nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre válaszolva közölte, hogyan áll az a terv, hogy a szolgáltató szektorra - például a fodrászokra, masszőrökre - is kiterjesztenék az online kasszák használatát.
"Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte" - közölte válaszában a Miniszterelnökség vezetője. Szavai szerint Orbán Viktor kormányfőnek az az álláspontja, hogy ez nem indokolt és nem életszerű.
Lázár János egy korábbi kérdésre visszautalva arról is beszámolt, hogy a nemzetgazdasági tárca a kormány elé viszi azt a kérdést, hogy a kaszinók hogyan kapcsolhatók be az online ellenőrzési rendszerbe.
"
www.kormany.hu    2016.11.08
Cikk nyomtatása

 4.   A legfrisssebb hírek az új kötelezetti körnek

A múlt héten megjelent NGM rendeletmódosítás - 36/2016. (IX.27.) - sok mindenen változtatott a pénztárgép piacon.Első és legfontosabb, hogy egységesítette - az eddig két lépcsős - új kötelezetti körösöknél a határidőt, így minden új kötelezettnek 2017. január 1. napjától kell online pénztárgéppel rendelkeznie.

Mindemellett fontos változás, hogy a rendeletmódosítás hatályon kívül helyezte, azaz eltörölte a 78/E.§-t mely szerint a Mód. rendelet 1-2. melléklete alapján csak az új műszaki követelményeknek is eleget tevő pénztárgépet helyezhet üzembe.

Ennek következtében 2016. december 31. napjáig mindenki - így az új kötelezetti kör is - megvásárolhatja a jelenleg forgalomban lévő online pénztárgépeket!

2017. január 1. napjától azonban csak és kizárólag a Mód. rendelet - 9/2016. (III.25.) NGM rendelet - által megállapított követelményeknek megfelelő pénztárgép helyezhető üzembe az új és régi kötelezetteknek is egyaránt.

   2016.10.06
Cikk nyomtatása

 3.   Frissítik az online kasszák szoftverét

Az online kasszák szoftverének frissítését az adóhatóság végzi, a felhasználóknak nincs teendőjükA jelenleg üzemelő online pénztárgépek szoftverének frissítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi online, a kasszák tulajdonosainak, üzembentartóinak semmilyen kötelezettségük nincs és egy forintjukba sem kerül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

A tárca emlékeztetett: a szofverfrissítésre azért van szükség, mert ezáltal a pénztárgépek jövőre "átszemélyesíthetők", vagyis eladhatók, bérbeadhatók lesznek.

Hozzátették: ehhez a pénztárgép-gyártóknak, -forgalmazóknak kell módosítaniuk a már meglévő engedélykérelmüket.

Az NGM szerint a jelenleg aktívan üzemelő 167 488 kiskassza tulajdonosa gyakorlatilag észre sem veszi majd a változást, hiszen a szoftverfrissítést a NAV szakemberei távolról, éppúgy online módon végzik el, mint ahogy a forgalmi adatok is online érkeznek a hivatalhoz.

A hipermarketek, benzinkutak - úgynevezett számítógép alapú - nagykasszáinál viszont kétoldalú szoftverfrissítésre van szükség. A NAV automatikusan elvégzi a jelenleg 36 127 számítógép alapú pénztárgép adóügyi ellenőrző egységének a frissítését, de itt az egyéb funkciók miatt nem kizárt, hogy a gyártó, forgalmazó frissítésére is szükség lehet.

A több mint 20 ezer, online kassza használatára újonnan kötelezett vállalkozást a szoftverfrissítés nem érinti, nekik 2016. december 31-ig egy modernizált kasszát kell beszerezniük.

A minisztérium emlékeztetett, hogy 2017. január 1-jétől a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsító szalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk. A rendelet módosításán jelenleg dolgozik a gazdasági tárca.

A szaktárca hangsúlyozta: a költségvetés mellett az érintett szektorok tisztességes szereplőinek érdekét védi az online pénztárgép, a gazdaságfehérítés leghatékonyabb eszköze, amely az ekáer-rel együtt két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

(MTI)

www.kormany.hu    2016.09.10.
Cikk nyomtatása

 2.   Csúszik az online kasszák kiterjesztése

Nemzetgazdasági Minisztérium döntése értelmében lesz állami támogatás az ital- és ételautomaták online rendszerbe történő bekötéséhez - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában.Varga Mihály elmondta: a 2016 költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást tudjon adni ezen eszközök beszerzéséhez. A tárca azt tervezi, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe való bekötéséhez összességében több mint 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - tette hozzá.

www.portfolio.hu    2016.09.05.
Cikk nyomtatása